XI. Búvárfotós Országos Bajnokság

XI. Búvárfotós Országos Bajnokság kiírása

A Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány, a www.fotoklikk.hu fotográfiai archívum, képtár és szakmai közösségi portál támogatásával, megrendezi a XI. Búvárfotós Országos Bajnokságot. A részvétel online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel.

Általános feltételek:
A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha 2011. január 15. és február 1 között regisztrál a verseny hivatalos honlapján (www.buvarfotosob.hu), és feltölti a pályázati képeket. Nevezési díj ezúttal nincs.

A versenyben a nevezők természetes, vagy mesterséges nyílt vízben készített felvételekkel vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettekkel nem. A felvételeket etikus módon, az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása nélkül kell készíteni*. Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készített, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők, kivéve az E és F kategóriát, de a képeket egységesen digitális fájl formájában, az egyéb részvételi feltételekben meghatározott módon kell feltölteni a hivatalos honlapra.

Kategóriák:

A: Nagy látószögű felvételek
63º-os (35 mm-es ekvivalens fókusztávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.

B: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.

C: Makro felvételek
63º-nál kisebb látószögű (35 mm-esnél hosszabb ekvivalens fókusztávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.

D: Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi vagy szubtrópusi, sós vagy édes vizekben készítettek.

E: Kompakt géppel készült makró felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített makró felvételek. Makró előtétlencsék alkalmazhatók.

F: Kompakt géppel készült nagy látószögű felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített nagy látószögű* felvételek. Nagy látószögű előtétlencsék alkalmazhatók.

Lásd: Gyakori kérdések

Egyéb részvételi feltételek:

1.) A pályázati anyag beadásával (feltöltésével) a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul képeinek a versennyel kapcsolatos díjtalan közléséhez a nyomtatott és elektronikus médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek a pályázatot népszerűsítő, nem üzleti célú kiállításához, papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.

2.) Egy szerző kategóriánként legfeljebb 6 db képet adhat be. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi tíz (1972-2009) országos búvárfotós pályázat 1-10 helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.

3.) Minden résztvevő tudomásul veszi, hogy a 4. pontban meghatározott pályázati képek eredetijét (a géppel felvett eredeti nyers, tiff, vagy jpg fájlt, illetve az analóg diapozitív, vagy negatív) is bekérheti a zsűri, a pályázati feltételek és a fotózási etika betartásának ellenőrzésére. Az eredeti képfájlokat a belőle készült pályázati képpel megegyező fájlnévvel kell ellátni (célszerűen a pályázati kép kidolgozása előtt és úgy megőrizni), az 5. pontban leírtak betartásával.

4.) Pályázni az eredeti képről készült korrigált**, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott, hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400 pixeles, álló képnél 1000 pixeles jpg képállománnyal lehet, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality – 12). Az A, B, C és D kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány legalább 3,6 megapixel maradjon.

**A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

5.) A digitálisan készített vagy digitalizált eredeti felvételt és annak korrigált pályázati állományát egységes fájlnévvel kell ellátni a következő formában: a kategória betűjele – a szerző képszáma 1-6-ig – a szerző regisztrációs száma (bejelentkezés után a jobb oldali „Saját adatok” menüben látható). Például: d-4-386.jpg vagy a-3-487.jpg. Ha az eredeti nem nyers (raw, nef, cr2 stb.), hanem jpg vagy tiff fájl, akkor azt egy „e” betűvel kell jelölni a következőképpen: a-3e-487.jpg.

6.) A regisztrálás és a képek feltöltési határideje: 2011. február 1-én 22 óra.

7.) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2011. május végén, Bodrumban (Törökország) megrendezésre kerülő 13. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra. A versenyzők A, B, C és D kategóriákban legtöbb pontot kapott 3-3 képe pontszámait összesítve, a legtöbb pontot elért pályázót, azaz az összetett első helyezettet, az MBSZ Technikai Bizottsága nevezi a világversenyre, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár. Visszalépése estén a pontszámban mögötte végző szerzi meg e lehetőséget.

8.) A héttagú zsűri neves búvárfotósokból, természetfotósokból és fotóművészekből áll, a zsűri elnöke Selmeczi Dániel fotóművész. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el, és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit. A helyezéseket a zsűri által az egyes képekre adott pontszámok összege dönti el. A pontszámok összegénél a zsűritagok által adott legkisebb és legnagyobb pontszámot nem veszik figyelembe. A zsűri ítélete végleges és jogi úton nem támadható meg.

9.) A bajnokságon részt vevő képeket az előzetes zsűri után, február második hetében meg lehet tekinteni a verseny hivatalos honlapján, a fő zsűrizést február 12-én a www.fotoklikk.hu honlapon, a díjazottakat pedig 2011. március 2-án Budapesten, a Tengeri Só díjátadó ünnepélyen és azzal egyidejűleg a média útján mutatják be a nagyközönségnek.

10.) A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit éremmel és oklevéllel, az összetett győztest serleggel és egy egyhetes egyiptomi szafarival díjazzák a Cassiopeia vagy az Andromeda hajó fedélzetén (teljes ellátással, repülőjegy nélkül). A legmagasabb pontszámot elért kép „A verseny legjobb felvétele – Best of Show” címet nyeri el, amelyet ugyancsak serleggel és tárgyjutalommal díjaznak. További tárgyjutalmak, különdíjak tárgyalás alatt.

Támogatók: www.redseaboats.hu, www.eox.hu , www.andrews.hu, www.ant.hu, www.calypso.hu, www.galathea.hu
Médiatámogatók: Búvárinfó (www.buvarinfo.hu), www.divecenter.hu búvárportál, www.fotoklikk.hu fotográfiai portál, Submarine Búvármagazin (www.submarine.hu).

Eox