IX. Búvárfotós Országos Bajnokság

IX. Búvárfotós Országos Bajnokság 2007 kiírása

A Magyar Búvár Szakszövetség, a Tengeri Só Alapítvány támogatásával, megrendezi a 2007. évi búvárfotós országos bajnokságot. A bajnokságon részt vett képeket és a díjazottakat 2007. január 3-án Budapesten, a Tengeri Só előadáson mutatják be a nagyközönségnek. A részvétel nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel:

Általános feltételek:
A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha a nevezési és a versenyengedély kérő lapot kitölti, és befizeti a 3000,-Ft nevezési díjat. A versenyben természetes, vagy mesterséges nyílt vízben készített felvételek vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettek nem. Bármilyen rendszerű (analóg, vagy digitális) fényképezőgép használható, és a képeket eredeti formájukban, illetve digitális fájl formájában is, a részletes feltételekben meghatározott módon kell benyújtani.

Kategóriák:

A: Nagy látószögű felvételek
63°-os (film estén 35mm-es gyújtótávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.

B: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.

C: Makro felvételek
63°-nál kisebb látószögű (film estén 35mm-esnél hosszabb gyújtótávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.

D: Mérsékelt égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi, vagy szubtrópusi tengerben készítettek.

E: Édesvízi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő édesvízi felvételek, beleértve a barlangi felvételeket is.

Egyéb részvételi feltételek:

1.) A pályázati anyag beadásával a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul az első tíz hely valamelyikén végzett képeinek az eredményhirdetéssel kapcsolatos díjtalan közléséhez a támogató médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek a pályázatot népszerűsítő, nem üzleti célú kiállításához, papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.

2.) Egy szerző kategóriánként legfeljebb 6 db képet adhat be. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi nyolc (1972-2005.) országos búvárfotós pályázatok 1-10 helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.

3.) Idén megváltozott az elbírálás módja: a zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről az alábbi feltételek betartásával készített JPEG formátumú képekkel lehet, melyeket adatlemezen kell beküldeni, ezek kerülnek elbírálásra. A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása céljából a pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

Analóg pályázati anyag esetén beadandó:
• az eredeti diapozitív, vagy negatív,
• és a róla készült korrigált*, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott jpg állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality - 12).

Digitális pályázati anyag esetén beadandó:
• a gép által eredetileg rögzített, módosítatlan RAW (NEF, CR2, CRW), JPG, vagy TIFF állomány, mely legalább 5 megapixeles,
• és a róla készült korrigált*, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott jpg állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality - 12).

* A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998), vagy sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenően a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

4.) A digitálisan készített eredeti felvételt és annak korrigált pályázati állományát egységes fájlnévvel kell ellátni a következő formában: a kategória betűjele - a szerző képszáma 1-6-ig - a szerző ékezet nélküli vezetékneve. Például: a-3-dombovari.jpg és a-3-dombovari.raw. Ha az eredeti is jpg fájl, akkor azt egy "e" betűvel kell jelölni a következő képen: a-3e-dombovari.jpg. A fájlokat egyetlen CD-n vagy DVD-n kell beküldeni.

5.) A diára vagy negatívra készített felvételeket 5x5 cm-es, üveg nélküli diakeretben kell beadni. A diakeretet nézethelyes állásban, a bal alsó sarokban egy piros ponttal kell megjelölni, és letörölhetetlenül ráírni a szerző nevét, a kategória betűjelét, a kép azon belüli sorszámát (pl. a-5, Dombovári).

6.) A szerző nevét és elérhetőségét (postacím, telefon, e-mail), a kitöltött nevezési és versenyengedély kérő lapot, a képek kategóriáját, képszámát és a kép címét tartalmazó listát, valamint a nevezési díj feladását igazoló postai utalvány igazoló szelvényének másolatát borítékban kell csatolni. A nevezési lapot le lehet tölteni a www.mbsz.net, a www.divecenter.hu, és a www.tengeriso.hu oldalakról, vagy be lehet szerezni az MBSZ alábbi címén.

7.) A nevezés és a képek beérkezési határideje: 2006. december 4. Cím: Magyar Búvár Szakszövetség 1134 Budapest, Dózsa György út 53. (bejárat a Lehel út 18-20. sz. alatt) Tel/Fax: 270-0117. Postacím: 1329 Budapest, Pf.: 41. A nevezési díjat is erre a postacímre kell feladni postai (rózsaszínű) pénzes utalványon. A pályázatok ezen a címen hétköznap 10-16 óra között, a határnapon 18 óráig személyesen is leadhatók.

8.) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2007. tavaszán, Port Louis-ban (Mauritius) megrendezésre kerülő CMAS Búvárfotós Világbajnokságra. Az MBSZ Technikai Bizottsága a verseny A, B, C és D kategóriáiban legtöbb pontot kapott 3-3 képe pontszámait összesítve, a legtöbb pontot elért pályázót, azaz az összetett győztest nevezi a világversenyre- Dombovári Tibor mellett -, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár. Bármelyikük visszalépése estén a pontszámban mögöttük végző szerzi meg e lehetőséget.

9.) Az 5-7 tagú zsűri neves búvárokból, természetfotósokból és fotóművészekből áll, a zsűri elnöke Dombovári Tibor fotóművész, MBSZ Búvár Fotográfus II. oktató. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit. A helyezéseket a zsűri által az egyes képekre adott pontszámok összege dönti el. A pontszámok összegénél a zsűritagok által adott legkisebb és legnagyobb pontszámot nem veszik figyelembe. A zsűri ítélete végleges és jogi úton megtámadhatatlan.

10.) A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit éremmel, az összetett győztest serleggel díjazzák. A legmagasabb pontszámot elért kép "A verseny legjobb felvétele - Best of Show" címet nyeri el, amelyet ugyancsak serleggel díjaznak. További esetleges különdíjak tárgyalás alatt.

11.) A rendezőktől a képek az eredményhirdetéskor, vagy a 7. pontban megjelölt címen 2007. január 15-30 között átvehetők. Az el nem vitt képeket február 15-ig postázzák. A postai úton feladott küldeményeket esetleges sérüléséért vagy elveszéséért a rendezők felelőséget nem tudnak vállalni.

Médiatámogató a Divecenter.hu búvárportál és a Submarine Buvármagazin.

Eox