Gyakori kérdések

Összeállításunkban kérdés-felelet formában áttekintjük a XIII. BOB pályázóit leggyakrabban érdeklő kérdéseket.

Mikor lehet nevezni?
Nevezni 2015. február 15-től március 1-én 14 óráig lehet.

Hogyan lehet nevezni?
Nevezni a www.buvarfotosob.hu honlapon bejelentkezéssel vagy felhasználói regisztrációt követően lehet.

Mennyibe kerül a nevezés?
Támogatóinknak köszönhetően ezúttal nincs nevezési díj.

Mit kell érteni „az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása” alatt?
A kialakult nemzetközi szabályoknak megfelelően etikai okokból ki kell zárni azokat a felvételeket, amelyeknél a búvár károsítja a környezetet (pl. felszerelése szántja a feneket, vagy felveri a homokot),
az állatok stresszes állapotba kerültek (pl. felpumpált gömbhal, tintázó polip)
az állatok természetellenes környezetbe, vagy számukra veszélyes helyre kerültek,
az állatokat a búvár nem természetes táplálékukkal eteti (pl. kemény tojás),
az élőlényeket kézzel érintik (pl. korallpolipokat, csikóhal farkát),
a búvár láthatóan úszóképességi (lebegési) problémával küszködik.

Milyen fényképezőgépekkel készített képek nevezhetők?
Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel készítettek, vagy legalább 6 megapixel tényleges felbontású digitális géppel készített képek nevezhetők. Az E kategóriában azonban csak nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridzs) géppel készített képek nevezhetők, tekintet nélkül a felbontásukra.

Kompakt géppel készített felvételek csak az E kategóriában nevezhetők?
Nem, bármely más kategóriában beküldhetők, ha teljesítik az adott kategóriára előírt minőségi és technikai feltételeket. Kompakt gépek használata esetén azonban az A, B, C és D kategóriába csak akkor szabad nagy látószögű képet nevezni, ha az megfelelt a következő technikai feltételnek: mivel e gépek objektívje alapvetően síkablak mögött van, pályázatunkon az a kép nevezhető az A nagy látószögű kategóriába, amit 27 mm ekvivalens fókusztávolságnál rövidebb fókuszú objektívvel, vagy 35 mm ekvivalens fókusztávolságú (vagy annál rövidebb fókuszú) objektívvel és nagy látószögű előtétlencsével készítettek.

Hogyan nevezzem el a fájlokat?
A megoldás a pályázati kiírás 4. pontjában található. A szerző regisztrációs számának kell szerepelni a fájlnévben.

A fájlnéven kívül kell-e címet adni a képeknek?
Igen, a hivatalos honlapra való feltöltéskor a szerző által adott címet is meg kell adni.

Hogyan kell érteni a 40% vágást?
Az eredeti digitális, vagy filmről digitalizált kép területe (az oldalak pixelszámának szorzata) 40%-al csökkenthető - ha van miből -, de a maradék területnek nagyobbnak kell lenni, mint 6 megapixel, azaz hatmillió pixel. A pixelszám programmal való utólagos növelése nem megengedett beavatkozás.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?
A korrigált TIFF eredetiből kicsinyített JPG formátumú képpel lehet nevezni, rövidebbik oldalán legalább 1400 pixeles, hosszabbik oldalán legfeljebb 3500 pixeles képállománnyal, legfeljebb 5Mbyte méretben, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality –10-12) Ha nagyobb képet tölt fel, a rendszer a képet automatikusan átméretezi (csak a feltöltés tovább tart).

Hány képet küldhetek be?
Kategóriánként 5 db, összesen legfeljebb 25 db képpel lehet pályázni. Egy búvárfilmes szerző vagy forgatócsoport legfeljebb két filmmel pályázhat.

Mit kell tenni, ha utóbb az eredeti képet is bekéri a zsűri?
A digitális géppel felvett eredeti ún. nyers (RAW, NEF, CR2 stb.), tif, vagy jpg fájlt CD vagy DVD lemezre írva, a diapozitív vagy negatív képkockát keretezve kell három napon belül elsőbbségi és ajánlott postával beküldeni, vagy beadni a rendezőknek a Magyar Búvár Szakszövetség címén (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.). A fájlnévnek meg kell egyeznie a hivatalos honlapra feltöltött pályázati kép fájlnevével (analóg képnél a keretre írva). Célszerű egyúttal az eredetinek a szerző által korrigált, de még nem kicsinyített tif fájlját is beküldeni esetleges kiállítási nagyításhoz.

Hogyan ellenőrizhetem le a feltöltött képeimet és a pályázatomat?
A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, „Pályázati anyagaim” cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Hogyan történik a képek zsűrizése?
A feltöltött pályázati képek fájlneve átkódolásra kerül, így a szerző neve a zsűrizés alatt ismeretlen marad. A március 1-i határidő után egy-két napon belül megtörténő elő zsűrizés során csak azt nézik, hogy a kép tartalma megfelel-e a megadott kategória előírásainak, valamint, hogy nyilvánvaló etikai vétség látható-e? (Kizárásra egyébként a pályázati feltételek megsértése, a képek meg nem engedett korrekciója, vagy etikai vétség felfedezése után bármikor később is sor kerülhet.) Az elő zsűrizés utáni egy hétben kerül sor az első forduló online zsűrizésére, amelynek során a hét zsűritag 1-9-ig pontoz valamennyi képet. Minden képnél a legkisebb és a legnagyobb pontszámot kiejtik és a maradék öt szavazat összege adja a kép pontszámát. Ezután a pályázat képei - az elő zsűri során esetlegesen kizárt képek nélkül - láthatóvá válnak mindenki számára a hivatalos honlapon, természetesen a kódolt fájlnévvel és kiderül az is, melyik képek kerültek a döntőbe. A döntőbe kerülés határértékéről a zsűri elnöke dönt. Ezt követően történik a kategóriánként tíz-tizenkét legmagasabb pontszámot elért kép ellenőrzése az eredeti képek bekérésével. Március 21-ig meg kell történni a második fordulónak, amelynek eredménye ugyancsak látható lesz a honlapon. A végső helyezések megállapításáról, a holtversenyekről és különdíjakról a zsűri már zárt körben dönt. A végeredmény természetesen csak az április 9-i díjátadó ünnepségen, illetve vele egy időben a médiában kerül nyilvánosságra.

Mi történik a díjazott/helyezett képeimmel?
A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző képeinek a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéséhez és kiállításához, s ezért nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A képek kiállításra is kerülhetnek, és ezért nagyítva lesznek az eredeti fájlokból, illetve - ha megküldte - az eredetinek a szerző által korrigált fájljából. Az eredményhirdetést követő 30 napon belül a dia (negatív) eredetiket a szerzők visszakapják, az eredeti fájlokat tartalmazó lemezeket pedig megsemmisítik.

Ha kérdés merül fel, milyen segítségre számíthatok?
A Főmenü alján, a Technikai segítség alatt lehet feltenni közérdekű, vagy egyedi kérdéseket a technikai-segitseg-2015@buvarfotosob.hu e-mail címen.

Eox