Bemutatjuk a „hétfejű sárkányt”

A XI. Búvárfotós Országos Bajnokság zsűrijének tagjai.

Selmeczi Dániel (1978) búvár- és természetfotós, fotóművész,
a zsűri elnöke

A búvárkodással 1999-ben ismerkedett meg, később NAUI, majd TDI technikai búvároktató lett. A vízfelszín alatti fényképezéssel 2003-ban kezdett foglalkozni. Azóta megfordult a világ számos részén, kedvenc témája a víz alatti élőlények, különösen a cápák és a ráják fotózása, de újabban a szárazföldi természet fotózása is. Számos kiemelkedő hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Többek között: első díj a Búvárfotós Országos Bajnokságon (2007), több első díj (2007) és „Az év természetfotója 2008” nyertese „Az Év Természetfotósa” pályázatokon, díjak és különdíjak német, francia, olasz, cseh, szlovén, török, amerikai búvárfotós pályázatokon, magasra értékelt képek az European Nature- (2008) és a világverseny Wildlife Photographer of the Year (2009) pályázatokon.
2008-óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2010-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja. Eredeti végzettsége gépészmérnök, jelenleg a Red Sea Boats Holidays Kft. marketing és értékesítés menedzsere.
www.selmeczidaniel.com

Gulyás Zsolt (1962) búvárfotós, a MAFOSZ diplomás fotóművésze
Búvárkodni 26 évvel ezelőtt kezdett, a víz alatti fotózással a Korall TBK-ban ismerkedett meg a kilencvenes évek elején. Négyszer vett részt „éleslövészet” jellegű CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságon spanyol (1996), egyiptomi (2000, 2005) és francia (2002) tengerben, két kategória 5. helyet ért el és 2002-ben világbajnoki ezüstérmet nyert a nagy látószögű kategóriában. A Búvárfotós Országos Bajnokságokon öt első díjat (2001, 2009), több érmes helyezést, és egy összetett első helyet is elért (2003). Kedvenc témája a makró és a halportré.
1989-óta a Korall Természetbarát Búvár Klub, 2003-óta pedig a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége tagja. Saját fotó laboratóriumot vezet Székesfehérváron. Szabad idejében mostanában inkább az olimpiai íjászattal foglalkozik.
www.korallbuvar.hu/g_gulyaszsolt.html

Imre Tamás (1971) természetfotós, újságíró
A természetjárás már kora ifjúságában magával ragadta és seregnyi új tapasztalattal, ismerettel gazdagította. A fényképezés családi hagyomány volt náluk, nem csoda hát, ha idővel elmaradhatatlan társa lett a fényképezőgép. Az elmúlt évtizedben a természetfotózás élete szerves részévé vált. A Fotó Natura Természetfotósok Egyesülete tagjaként 2003-2007 között számos hazai MAFOSZ és nemzetközi IFWP pályázaton vett részt sikeresen. A sokféle elismerés közül az International Federation of Wildlife Photography 2004-es pályázatának egyik első díja adta meg a legnagyobb lökést természetfotós pályafutásának. Kisebb kihagyás után a pályázatokon való részvételben, 2009-től ismét megméretteti képeit PSA és FIAP versenyeken. Mindjárt az év elején Ausztráliában a FIAP Diaporáma Világfesztiválon "Warriors of the Wild" digirámája a legjobbnak bizonyult és elnyerte a fődíjat. Azóta fotóival több első-, külön- és fődíjat is nyert észak-amerikai, angol, francia, olasz, indiai pályázatokon, így világszerte megismerhették fényképeit. Képeivel nem csupán könyvekben, kiadványokban, folyóiratokban és kiállításokon találkozhatnak, hanem természetvédelmi plakátokon és iskolai oktatási anyagokon is.
A szak újságírás területén országos ismertségét a Fotó Art Magazinnak köszönheti, ahol 2003-tól 2008-ig főmunkatársként, majd rovatvezetőként dolgozott. Közben 2004-ben fotóiskolát indít, az elején természetfotó kurzusokat vezet, mára már - nemzetközileg is elismert fotográfusokkal közösen - a kortárs-, művész-, tánc-, stúdió-, portré- és természetesen a természetfotográfia területeit is átölelik fotótanfolyamai. Tulajdonos főszerkesztőként 2009. májusában elindította a világhálón magyar és angol nyelven egyaránt olvasható Természetfotó Magazint. Több fotográfiai szervezetben is vezető tisztséget tölt be, így a 2005-ben megalakult Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete elnöke lett, majd a 2009-ben megalakult Canon Pro Club Hungary elnöki posztjára is megválasztották.
http://www.fotooktatas.hu/index.php?page=teachersgallery&uID=imretamas

Kiss Gábor (1949) búvár- és természetfotós
Ötvenéves korában, 1999-ben, egy Maldív-szigeteki családi nyaralás során csodálkozott rá a vízfelszín alatti világra és kezdett el búvárkodni, majd csakhamar fényképezni is. Tehetsége révén pályafutása hihetetlenül gyorsan ívelt felfelé. 2001-ben már négy első díjat és a nagydíjat is elhozza a VI. Magyar Búvárfotós Pályázatról. A rákövetkező évben Nagygyörgy Sándor díjat kap a Találkozás a Természettel pályázaton. Nemcsak a víz alatt, a felszínen is készít természetfotókat, ennek köszönhetően három első- és egy különdíjjal értékelik képeit a Az Év Természetfotósa pályázaton. 2004-ben megkapja a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját és portfóliójával kiérdemli „Az Év Természetfotósa” címet. Ugyan abban az évben a világ legjelentősebb természetfotós pályázata, a londoni Wildlife Photographer of the Year is Highly Commended díjjal értékeli egy felvételét. 2005-ben még megnyeri a VIII. Búvárfotós Országos Bajnokság három kategóriáját, majd már csak a szárazföldön alkotja tovább képeit, a sportfotózás területére is sikerrel kirándul. Kedvenc témái a nagy látószögű víz alatti fotózás, szárazföldi makrózás, madár- és nagyvadfotózás, sportfotózás.
2003-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja.
http://www.naturart.hu/kiss-gabor

Radicsis Milán (1968) természetfotós-riporter, fotóművész
Az egykori Jugoszláviában, Szenttamáson született. Alkalmazott grafikai és elektronikai tanulmányai után – a délszláv háború idején – települt át Magyarországra. A Radex Media Group reklámügynökség kreatív igazgatójaként dogozik, majd a Zoom Magazin alapítója és főszerkesztője is lett. 2010-ben a SocialTimes.hu portált alapította, és mellette szakértőként tevékenykedik a közösségi média marketing területén.
1996-óta fotózik, kedvencei a dinamikus, mozgó témák és az éjjeli felvételek. Természetfotói 2000-ben hozták meg számára az első díjakat, előbb a Találkozás a Természettel, majd Az Év Természetfotósa pályázaton. BBC WildlifePhotographer of The Year 2003. évi pályázatán egy képét, Highly Commended díjjal jutalmazzák, és első díjat nyer a Magyar Sajtófotó Pályázaton a „Természet és tudomány” kategóriában 2003-ban, majd 2005-ben is. Az Év Természetfotósa 2006-os pályázatán képeivel a „Kezünkben a Föld” kategória első és második díját is elnyeri. Ugyan ebben az évben a „Napfogyatkozás Apajpusztán” képe első díjas lesz a National Geographic International Photo Competition világversenyen a „Természet világa” kategóriában, majd 2007-ben a Pictures of the Year International, Award of Excellence díjjal is jutalmazza. 2009-ben a Magyar Sajtófotó Pályázatról ismét hazaviszi – ezúttal természetfotós képsorozataival – a kategória első és második díját is.
Radisics, a riporter, azonban jellemzően nem egy-egy kiemelkedő képben, hanem képsorozatok, képes projektek megvalósításában és publikálásában gondolkodik. 2006-2007 között a híres magyar szürke szarvasmarháról készít fotóesszét, amely 2008-ban album formájában jelenik meg a National Geographic Kiadó gondozásában. 2007-óta nincs olyan év, hogy a National Geographic Magazine szerb, orosz, vagy magyar kiadásában ne jelenne meg képriportja. Az utóbbi években a Wild Wonders of Europe természetfotósaként örökíti meg Európa legszebb tájait és élővilágát.
2000-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja, 2006-óta a Szövetség elnöke. 2010-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjává fogadják.
http://about.me/milan.radisics

Sopronyi Gyula (1974) fotóriporter
Amióta elhatározta, hogy tanult mesterségévé választja a fotográfiát, mindig is az emberi történetet kereste a számára izgalmas vizuális világ mögött. A magyarországi kis falvak életét fényképezve sorsokat mesélő arcok, tekintetek, néha egész generációk örökségét rejtő mozdulatsorok után kutatott, az ezekből visszatükröződő valóság érdekelte. Akárcsak az indonéz bálnavadászok viskóiba költözve, bárkájukba szállva, indiaiak rituális Gangeszbe-merülését vagy Vietnámban egy új generáció kialakulását figyelve. De fotóriportereként az emberi jeleket kereste Koszovóban, Gázában és Pakisztánban is.
Tanulmányait itthon, majd ösztöndíjjal Torontóban és Londonban a Magnum ügynökségnél folytatta, amelynek alapító tagja többek között a magyar származású Robert Capa is volt.
1996-óta tizenhétszer nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, kétszer a Nagydíjat is megkapta. Ugyancsak kétszer nyert a National Geographic pályázaton. Többször részt vett, mint zsűritag a Magyar Sajtófotó-, és a National Geographic pályázatokon.
www.sopronyi.com

Tábor Viktor (1968) búvároktató és -fotós, szponzor
Gyermekkorától kezdődően vonzotta a víz alatti világ. Akkoriban ABC felszereléssel tekingetett a tenger felszíne alá, az első készülékes merülésig azonban több évtizednek kellett eltelnie. 1998-óta búvárkodik, és keresi, élvezi a természet szépségeit. Komolyabb fényképezőgépet is csak felnőttként vehetett a kezébe. Fotós érdeklődése terén az igazi áttörést az első víz alatti gép megvásárlása jelentette 2003-ban. Azóta a gép búvártúráinak, merüléseinek elmaradhatatlan kísérője.
Foglalkozását tekintve az informatikai infrastruktúrával foglalkozó ANT Kft. kereskedelmi igazgatója. Szabadidejében a REC Team Hungary szabadidősport klub vezetője, ahol ma már PADI búvároktatóként is segít az embereknek a csodálatos víz alatti világ megismerésében.
www.recteam.hu

Eox