Hírek

A BOB 2015. eredményei

A BOB 2015. eredményei
2015. április 10.

Fődíjak:
Nagydíjas, összetett győztes: Násfay Béla (120 pont)
A verseny legjobb felvétele - Best of Show: Násfay Béla: Vihar előtti csend
A legeredményesebb kompakt fotós: Násfayné Kőházi Mária (55 pont)

Képfeltöltés ellenőrzésre

A zsűrizés első fordulója lezajlott és összesen 108 kép jutott tovább az öt kategóriában. Továbbjutott képeit minden érintett pályázó láthatja a saját menü "Nagyfelbontású képek feltöltése" alatt. Mivel közeleg a második és a döntő zsűrizés, a továbbjutott képek nyers és korrigált nagyfelbontású TIF fájljait -- a pályázati kiírás szabályai szerinti ellenőrzés céljából -- fel kell töltenie a megadott helyen. A feltöltés módjáról minden érintett pályázó e-mail címére levélben tájékoztatást kapott.

A rajtpisztoly eldördült...

Harmincöten neveztek, de csak harmincan töltöttek fel összesen 345 képet az öt kategóriában. Ez valamivel kevesebb, mint amennyi 2013-évi BOB-on volt. Néhány képet sajnos már az első körben ki kellett zárni a versenyből, mert szerzőik nem tartották be a kiírásban közölt szabályokat. Négy kép azért esett ki, mert egy kép és ugyanaz a motívum csak egyszer szerepelhet. Három képet duplán töltöttek fel, ezért a másodpéldányok kiestek. És végül a makró kategóriából hét felvételt kellett kizárni, mert halas kép ott nem szerepelhet. Etikai vétség szerencsére nem volt.

A BOB 2015 zsűrije

Előd László (1970) búvárfotós, fényképész, a zsűri elnöke
Gulyás Zsolt (1962) búvárfotós, a MAFOSZ diplomás fotóművésze
Kalmár Béla (1950) búvárfotós, médiainformatikus
Kiss Gábor (1949) búvár- és természetfotós
Korbely Attila (1972) búvár, természetfotós, újságíró
Schram András (1969) búvár, fotográfus
Zsila Sándor (1958) természetfotós, fotóművész

Részletes bemutatkozás ez a oldalon!

Különdíj a legjobb kompaktosnak

Kiemelt támogatónk a Hotel Priscapac Resort & Apartments és a Priscapac Dive Center (www.priscapac.com) közös ajándéka 2 főnek 7 éjszaka reggelivel és búvárkodással az Adriai-tengerben fekvő csodaszép Korcula szigeten. A különdíjat az fotós nyeri el, aki az E: Kompakt kategóriában az első tíz helyen végzett képével, vagy képeivel a legmagasabb pontszámot éri el. A pontszámítás itt is a Fibonacci számsorral történik.

Plusz hét nap!

A XIII. BOB rendezősége úgy döntött, hogy a képek feltöltésének határidejét egy héttel, azaz 2015. március 8-án, vasárnap 14 óráig meghosszabbítja.

A BOB portál főoldalának alján csak azoknak a pályázóknak a statisztikai adatai jelennek meg, akik már véglegesítették (lezárták) a pályázatukat. Valójában már sokkal többen töltöttek fel képeket. Vannak köztük jól ismert búvárfotósok, de több új "trónkövetelő" is. De arról is értesültek a rendezők, hogy több kiváló búvárfotósunknak nehézségei adódtak az eredeti határidő betartásával, ezért a döntés a hosszabbításra.

UEF a támogatók között

Több korábbi mellett új BOB2015 támogatót is köszönthetünk az Underwater Explorers’ Federation, azaz Víz alatti Felfedezők Szövetsége esetében. Az UEF búváriskola-rendszert lelkes magyar búvároktatók alapították, immár másfél évtizeddel ezelőtt. Az évek folyamán olyan egyedi és magas színvonalú oktatási anyagokat dolgoztak ki, amely a gyakorlati tapasztalatok alapján a világon található bármely búváriskola tananyagával felveszi a versenyt.

Rajtvonalhoz

Vasárnap, 2015. február 15-én indul a XIII. Búvárfotós Országos Bajnokság nevezésének és képfeltöltésének március 1-ig tartó időszaka. A rendezők egy technikai jellegű változtatást tartanak szükségesnek végrehajtani a pályázati kiírásban, a lényege, hogy a nagy felbontású, TIFF formátumú korrigált pályázati képből ezúttal a korábbinál nagyobb méretű JPG formátumú másolatot kell majd feltölteni elbírálásra.

Pályázati kiírás

A Magyar Búvár Szakszövetség - az EOX Kft. informatikai szolgáltató társaság, valamint búvársporthoz kapcsolódó más szervezetek és média szereplők támogatásával - megrendezi a 2015. évi Búvárfotós Országos Bajnokságot. A részvétel díjtalan online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel.

Eox