VIII. Búvárfotós Országos Bajnokság

VIII. Búvárfotós Országos Bajnokság kiírása

A Magyar Búvár Szakszövetség a Tengeri Só Alapítvány támogatásával rendezi meg az országos búvárfotós bajnokságot és válogató versenyt. A díjazott képeket a 2005. tavaszi Tengeri Só Fesztiválon állítják ki. A részvétel nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel.

Általános feltételek: A versenyben természetes, vagy mesterséges nyílt vízben készített felvételek vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettek nem. Bármilyen (analóg, vagy digitális) fényképezőgép használható, de a képeket keretezett 24x36mm-es diafilm kockán* kell benyújtani. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. A pályázat jeligés.

Kategóriák:
A: Nagy látószögű felvételek búvárral
35 mm-es, vagy annál rövidebb fókusztávolságú objektívvel készült képek, amelyen egy búvár is szerepel. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.
B: Nagy látószögű felvételek búvár nélkül
35 mm-es, vagy annál rövidebb fókusztávolságú objektívvel készült képek, amelyen búvár nem szerepelhet, és amely a víz alatti élet szépségét mutatja be, beleértve az állat és növényvilágot.
C: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.
D: Makro felvételek
35mm-nél hosszabb fókusztávolságú objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.
E: Édesvízi felvételek
Az általános feltételeknek és a fenti kategóriáknak megfelelő édesvízi felvételek.

Egyéb részvételi feltételek:
1) A versenyen bármely magyar búvárfotós részt vehet, ha a nevezési és a versenyengedély kérő lapot kitölti, és befizeti a 3000,-Ft nevezési díjat. A pályázati anyag beadásával a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul az első tíz hely valamelyikén végzett képeinek az eredményhirdetéssel kapcsolatos díjtalan közléséhez a támogató médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek egyszeri kiállításához papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.
2) Egy szerző kategóriánként legfeljebb 5 db képet adhat be. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi hét (1972-2003.) magyar országos búvárfotós pályázatok 1-3 helyein végeztek.
3) A felvételeket 5x5 cm-es diakeretben kell beadni. A diakeretet nézethelyes állásban, a bal alsó sarokban egy piros ponttal kell megjelölni, és letörölhetetlenül ráírni a szerző jeligéjét, a kategória betűjelét, a kép azon belüli sorszámát (pl. B/5), és címét, ha van. Ha a kép eredetije digitális, vagy digitális beavatkozáson esett át, a kereten egy „DIG” feliratot is el kell helyezni.
4) A digitális beavatkozás a kép eredeti tartalmát nem változtathatja meg. Kivétel az esetleges, becsillanó lebegő szemcsék, film karcok és szennyeződések kiretusálása. Digitális úton a képkivágás, a kontraszt, a szintek, a színegyensúly, a fényesség és az élesség beállítható, de a kép a természetestől nem idegeníthető el. Kétség esetén s zsűri kérheti a szerzőtől a RAW fájl vagy az eredeti dia, illetve negatív bemutatását, és ha az határidőre nem történik meg, vagy a képen meg nem engedett változtatások történtek, azt a pályázatból kizárja.
5) A szerző nevét és elérhetőségét (postacím, telefon, email), a kitöltött nevezési lapot, a képek számát és címet tartalmazó listát, a nevezési díj feladását igazoló postai utalvány igazoló szelvényének másolatát jeligés borítékban kell csatolni. A nevezési lapot le lehet tölteni a www.mbsz.net, a www.divecenter.hu, és más oldalakról, vagy be lehet szerezni az alábbi címen.
6) A nevezés és a képek beérkezési határideje: 2005. március 11. Cím: Galathea Búvárközpont Kft. 1066 Budapest, Jókai utca 28. (Tel.: 311-6485). A nevezési díjat is erre a postacímre, de a Tengeri Só Alapítvány nevére kell feladni postai (rózsaszínű) pénzes utalványon. A pályázatok ezen a címen, nyitvatartási időben, a határnapon 18 óráig személyesen is leadhatók.
7) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2005. őszén, Spanyolországban megrendezésre kerülő CMAS Búvárfotós Világbajnokságra. Az MBSZ Technikai Bizottsága – Dombovári Tibor mellett – a verseny A,B,C és D kategóriáiban összesítve legtöbb pontot elért pályázót nevezi a világversenyre, ha legalább kétcsillagos MBSZ-CMAS búvár. Bármelyikük visszalépése esetén a pontszámban mögöttük végző szerzi meg e jogosultságot.
8) Az 5 tagú zsűri neves búvárokból, természetfotósokból és fotóművészekből áll, a zsűri elnöke Dombovári Tibor fotóművész. A zsűri a képeket jeligésen bírálja el és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit, a 10-ig bezárólag. Az első helyezettek 10 pontot, a továbbiak 1-1 ponttal kevesebbet kapnak. A zsűri ítélete végleges és jogi úton megtámadhatatlan.
9) A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit színezüst éremmel, az összetett győztest serleggel díjazzák. A kategóriagyőztes felvételek egyikének a zsűri odaítéli „ A verseny legjobb felvétele – Best of Show” címet, amelyet ugyancsak serleggel díjaznak. További különdíjak tárgyalás alatt.
10) A rendezőktől a képek az 5. pontban megjelölt címen 2005. április 15-30 között átvehetők. Az el nem vitt képeket május 15-ig postázzák.
11) A legjobb képek kiállítására és az ünnepélyes díjkiosztóra a tervek szerint 2005. április 7-10 között a Tengeri Só Fesztivál rendezvényén, a budapesti Francia Intézetben kerül sor.
*Megjegyzés: Diafilmre való levilágítási igény esetén, minőségi okok miatt, a rendezők javasolják az Elinfo fotólabort megkeresni (1081 Budapest, Kiss József u. 4, Tel.: 210-4844, www.elinfo.hu).

Eox