Bemutatjuk a „hétfejű sárkányt”

A XII. Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokság zsűrijének tagjai.

Fotós zsűri:

Selmeczi Dániel (1978) búvár- és természetfotós, fotóművész, a zsűri elnöke
A búvárkodással 1999-ben ismerkedett meg, később NAUI, majd TDI technikai búvároktató lett. A vízfelszín alatti fényképezéssel 2003-ban kezdett foglalkozni. Azóta megfordult a világ számos részén, kedvenc témája a víz alatti élőlények, különösen a cápák és a ráják fotózása, de újabban a szárazföldi természet fotózása is. Számos kiemelkedő hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Többek között: első díj a Búvárfotós Országos Bajnokságon (2007), több első díj (2007) és „Az év természetfotója 2008” nyertese „Az Év Természetfotósa” pályázatokon, díjak és különdíjak német, francia, olasz, cseh, szlovén, török, amerikai búvárfotós pályázatokon, magasra értékelt képek az European Nature- (2008) és a világverseny Wildlife Photographer of the Year (2009) pályázatokon.
2008-óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2010-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja. Eredeti végzettsége gépészmérnök, jelenleg a Red Sea Boats Holidays Kft. marketing és értékesítés menedzsere.
www.selmeczidaniel.com

Gulyás Zsolt (1962) búvárfotós, a MAFOSZ diplomás fotóművésze
Búvárkodni 26 évvel ezelőtt kezdett, a víz alatti fotózással a Korall TBK-ban ismerkedett meg a kilencvenes évek elején. Négyszer vett részt „éleslövészet” jellegű CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságon spanyol (1996), egyiptomi (2000, 2005) és francia (2002) tengerben, két kategória 5. helyet ért el és 2002-ben világbajnoki ezüstérmet nyert a nagy látószögű kategóriában. A Búvárfotós Országos Bajnokságokon öt első díjat (2001, 2009), több érmes helyezést, és egy összetett első helyet is elért (2003). Kedvenc témája a makró és a halportré.
1989-óta a Korall Természetbarát Búvár Klub, 2003-óta pedig a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége tagja. Saját fotó laboratóriumot vezet Székesfehérváron. Szabad idejében mostanában inkább az olimpiai íjászattal foglalkozik.
www.korallbuvar.hu/?aloldal=1&kat_id=20

Imre Tamás (1971) természetfotós, újságíró
A természetjárás már kora ifjúságában magával ragadta és seregnyi új tapasztalattal, ismerettel gazdagította. A fényképezés családi hagyomány volt náluk, nem csoda hát, ha idővel elmaradhatatlan társa lett a fényképezőgép. Az elmúlt évtizedben a természetfotózás élete szerves részévé vált. A Fotó Natura Természetfotósok Egyesülete tagjaként 2003-2007 között számos hazai MAFOSZ és nemzetközi IFWP pályázaton vett részt sikeresen. A sokféle elismerés közül az International Federation of Wildlife Photography 2004-es pályázatának egyik első díja adta meg a legnagyobb lökést természetfotós pályafutásának. Kisebb kihagyás után a pályázatokon való részvételben, 2009-től ismét megméretteti képeit PSA és FIAP versenyeken. Mindjárt az év elején Ausztráliában a FIAP Diaporáma Világfesztiválon "Warriors of the Wild" digirámája a legjobbnak bizonyult és elnyerte a fődíjat. Azóta fotóival több első-, külön- és fődíjat is nyert észak-amerikai, angol, francia, olasz, indiai pályázatokon, így világszerte megismerhették fényképeit. Képeivel nem csupán könyvekben, kiadványokban, folyóiratokban és kiállításokon találkozhatnak, hanem természetvédelmi plakátokon és iskolai oktatási anyagokon is.
A szak újságírás területén országos ismertségét a Fotó Art Magazinnak köszönheti, ahol 2003-tól 2008-ig főmunkatársként, majd rovatvezetőként dolgozott. Közben 2004-ben fotóiskolát indít, az elején természetfotó kurzusokat vezet, mára már - nemzetközileg is elismert fotográfusokkal közösen - a kortárs-, művész-, tánc-, stúdió-, portré- és természetesen a természetfotográfia területeit is átölelik fotótanfolyamai. Tulajdonos főszerkesztőként 2009. májusában elindította a világhálón magyar és angol nyelven egyaránt olvasható Természetfotó Magazint. Több fotográfiai szervezetben is vezető tisztséget tölt be, így a 2005-ben megalakult Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesülete elnöke lett, majd a 2009-ben megalakult Canon Pro Club Hungary elnöki posztjára is megválasztották.
http://www.fotooktatas.hu/index.php?page=teachersgallery&uID=imretamas

Kiss Gábor (1949) búvár- és természetfotós
Ötvenéves korában, 1999-ben, egy Maldív-szigeteki családi nyaralás során csodálkozott rá a vízfelszín alatti világra és kezdett el búvárkodni, majd csakhamar fényképezni is. Tehetsége révén pályafutása hihetetlenül gyorsan ívelt felfelé. 2001-ben már négy első díjat és a nagydíjat is elhozza a VI. Magyar Búvárfotós Pályázatról. A rákövetkező évben Nagygyörgy Sándor díjat kap a Találkozás a Természettel pályázaton. Nemcsak a víz alatt, a felszínen is készít természetfotókat, ennek köszönhetően három első- és egy különdíjjal értékelik képeit a Az Év Természetfotósa pályázaton. 2004-ben megkapja a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját és portfóliójával kiérdemli „Az Év Természetfotósa” címet. Ugyan abban az évben a világ legjelentősebb természetfotós pályázata, a londoni Wildlife Photographer of the Year is Highly Commended díjjal értékeli egy felvételét. 2005-ben még megnyeri a VIII. Búvárfotós Országos Bajnokság három kategóriáját, majd már csak a szárazföldön alkotja tovább képeit, a sportfotózás területére is sikerrel kirándul. Kedvenc témái a nagy látószögű víz alatti fotózás, szárazföldi makrózás, madár- és nagyvadfotózás, sportfotózás.
2003-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja.
http://www.naturart.hu/kiss-gabor

Máté Bence (1985) természetfotós, fotóművész
Tizennyolc évesen önálló életet kezdett, amelynek középpontjában a természetfotózás állt. Tanyára költözött, ahol fotósbázist épített ki. Fejébe vette, hogy főállású fotós lesz. Egyedülálló tapasztalatokra tett szert, melyek nyomán újszerű látásmóddal, ötletekkel és eszközökkel gazdagítja elsősorban a madárfotózás technikáját. Szélesedő témaválasztásában a madarak mellett egyre gyakrabban találkozhatunk rovarokkal, hüllőkkel, emlősökkel, tájképekkel, sőt víz alatti fotókkal is. Bár ma már vállalkozóként Costa Ricában és Brazíliában megépített leshelyeire is szervez túrákat, és esetenként a világ más részein is fényképez, számára a természetfotózás központja továbbra is Magyarország marad. Gazdag tapasztalatait és legszebb képeit 2011-ben „Láthatatlanul – A detektívtükrös természetfotózás kulisszatitkai” c. könyvében is közzétette. Díjainak hosszú sorát itt nem tudjuk felsorolni, csupán a legkiemelkedőbbeket említjük meg. Magyarországon 2000 és 2004 között ötször nyerte el „Az Év Ifjú Természetfotósa” címet, majd felnőttként is „Az Év Természetfotósa” lett 2006, 2008 és 2010-ben. Közben Angliában a világ legnagyobb természetfotós pályázatain „Az év ifjú természetfotósa 2002”, „Az Év Madárfotósa 2005”, „Az Év Természetfotósa 2010” világcímeket nyeri el, és e mellet 2005 és 2011 között négyszer a legkiemelkedőbb kollekcióért járó Eric Hosking-díjat is megkapja.
www.matebence.hu

Radicsis Milán (1968) természetfotós-riporter, fotóművész
Az egykori Jugoszláviában, Szenttamáson született. Alkalmazott grafikai és elektronikai tanulmányai után – a délszláv háború idején – települt át Magyarországra. A Radex Media Group reklámügynökség kreatív igazgatójaként dogozik, majd a Zoom Magazin alapítója és főszerkesztője is lett. 2010-ben a SocialTimes.hu portált alapította, és mellette szakértőként tevékenykedik a közösségi média marketing területén.
1996-óta fotózik, kedvencei a dinamikus, mozgó témák és az éjjeli felvételek. Természetfotói 2000-ben hozták meg számára az első díjakat, előbb a Találkozás a Természettel, majd Az Év Természetfotósa pályázaton. BBC WildlifePhotographer of The Year 2003. évi pályázatán egy képét, Highly Commended díjjal jutalmazzák, és első díjat nyer a Magyar Sajtófotó Pályázaton a „Természet és tudomány” kategóriában 2003-ban, majd 2005-ben is. Az Év Természetfotósa 2006-os pályázatán képeivel a „Kezünkben a Föld” kategória első és második díját is elnyeri. Ugyan ebben az évben a „Napfogyatkozás Apajpusztán” képe első díjas lesz a National Geographic International Photo Competition világversenyen a „Természet világa” kategóriában, majd 2007-ben a Pictures of the Year International, Award of Excellence díjjal is jutalmazza. 2009-ben a Magyar Sajtófotó Pályázatról ismét hazaviszi – ezúttal természetfotós képsorozataival – a kategória első és második díját is.
Radisics, a riporter, azonban jellemzően nem egy-egy kiemelkedő képben, hanem képsorozatok, képes projektek megvalósításában és publikálásában gondolkodik. 2006-2007 között a híres magyar szürke szarvasmarháról készít fotóesszét, amely 2008-ban album formájában jelenik meg a National Geographic Kiadó gondozásában. 2007-óta nincs olyan év, hogy a National Geographic Magazine szerb, orosz, vagy magyar kiadásában ne jelenne meg képriportja. Az utóbbi években a Wild Wonders of Europe természetfotósaként örökíti meg Európa legszebb tájait és élővilágát.
2000-óta a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja, 2006-óta a Szövetség elnöke. 2010-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjává fogadják.
http://about.me/milan.radisics

Virágvölgyi István (1982) képszerkesztő
Tanulmányai során először kiadványszerkesztő technikusként végzett, majd fotózást tanult, végül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen informatikus könyvtáros diplomát szerzett. 2007-től az Origo internetes hírportál képszerkesztője és fotórovat-vezetője, majd 2011-től az Magyar Távirati Iroda fotószerkesztőségének vezetője. 2007-től tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, 2011-ben részt vesz a XXX. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijében.

Filmes zsűri:

Ifj. Kollányi Ágoston (1947) biológus, szerkesztő, filmrendező, a zsűri elnöke
Kollányi Ágoston Kossuth-díjas filmrendező fiaként talán meglepő, hogy eleinte egyáltalán nem akart se filmes, se tévés lenni. Érettségi után öt évig biológiai tanulmányokat folytat az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, de 1971-ben mégsem egy kutatóintézetet, hanem a Magyar Televíziót választja munkahelyének, és csakhamar ismeretterjesztő műsorokat rendez tudományról, természetről, életmódról – felnőtteknek, gyerekeknek. 1979-ben a Filmművészeti Főiskola adásrendezői szakát is elvégzi. 1976-tól – kisebb megszakításokkal - 2012-ig a Delta tudományos ismeretterjesztő műsorok rendezője. Közben számos, díjat nyert tudományos ismeretterjesztő- és természetfilm szerzője, rendezője. 2006-2008-ig az Országos Természetfilm Fesztiválok zsűrijének elnöke. 2008-ban életművéért, az ismeretterjesztő újságírók egyik legnevesebb kitüntetésének számító Hevesi Endre-díjat kap. 2009-ben a 40. Magyar Filmszemlén nyert díjat a Bükkábrányi ciprusokról készült filmje, majd Balázs Béla díjjal tüntetik ki a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotói, valamint művészi és tudományos tevékenységéért.

Cseh Attila (1961) egyetemi- és búvároktató, búvárfilmes
A víz alatti világ csodálata, és az a törekvés hogy ezt a csodát eljuttassa a szárazföldre, késztetette 1994-ben először arra, hogy kamerát ragadjon. Első filmjei ismeretterjesztő jellegűek voltak ( Az Indiai-óceán ékkövei, a St. Johns zátony cápái, ). Később a gondolatébresztő rövidfilmek készítése felé vette az irányt. Ezek a rövidfilmek hozták meg neki az igazi nemzetközi sikereket. Alkotótársával, Cseh Lívia szövegíróval 2002-ben a Víz alatti Képek Világfesztiválján a franciaországi Antibes-ben kategória-győztes lett Ábel birodalmában című filmjével. Ezt követően filmjeit számos nemzetközi díjjal ismerték el ( PAF Tachov, International Underwater Film Festival Beograd, Európai Rövidfilmek Fesztiválja Ciprus, Tengeri Só Víz alatti Filmek Fesztiválja Budapest, Wildlife Film Festival Japan). Nevéhez fűződik a magyarországi CMAS tananyag könnyűbúvár alapfokú és haladó oktató filmjeinek elkészítése. Minden filmjéhez saját zenei alapot használ. Több alkotásával találkozhattunk a magyar tévécsatornákon. Egyetemi oktatói és kommunikációs feladatai mellett búvároktatói tevékenységet is végez. A 2010-es évben elnyerte az év CMAS búvároktatója címet, 2008-tól a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségi tagja.
www.breki.hu

Gonda Rudolf (1974) mérnök-közgazdász, filmes, újságíró, búvár
Debrecenben született, a Miskolci Egyetemen szerzett mérnök és közgazdász diplomát. A Polifilm iskola elvégzése után független filmes csoport alapítója, Árnyék c. rövidfilmjével helyezett a Budapesti Független Filmes szemlén, illetve a Mediawave versenyprogramjába is bekerült, és számos más filmben működik közre.
A kilencvenes évek végétől rendszeresen jelennek meg cikkei kulturális, gazdasági, életmód témákban. Nagypapa c. filmnovellája az Open Film Festival kategóriadíjasa, Proféta c. írása az Alföld Irodalmi Egyesület pályázatán lett fődíjas. Első regénye 2010-ben jelent meg.
1999-ben végzi el első búvártanfolyamát, a kezdetektől érdeklődik a víz alatti fotózás és filmezés iránt. 2004-ben társalapítója a divecenter.hu búvárportálnak, amelynek azóta is főszerkesztője, számos cikket publikál az oldalon. A divecenter.hu fotós- és filmes versenyeinek szervezésében, lebonyolításában szintén szerepet vállal, és időnként maga is versenyzik. Legnagyobb sikerét a Beneath The Sea versenyen aratta 2010-ben, a video snapshot kategória első helyezésének megszerzésével.
www.divecenter.hu

Harsányi Enikő (1979) televíziós szakember
Televíziós pályafutását 1997-ben kezdte az HBO közép európai csapatában, mely társaság üzemeltette a Spektrum Televíziót is, amely Magyarország első magyar nyelvű ismeretterjesztő csatornája. Feladatai közé tartozott többek között a vetítésre kerülő filmek kiválasztása film, gyermek és ismeretterjesztő csatornákra. 2008-ban a Spektrum TV felvásárlása következményeként került a Chello Central Europe cégcsoporthoz. 2011 nyaráig filmbeszerzési menedzserként kifejezetten ismeretterjesztő műsorokkal foglalkozott. Jelenleg 7 televíziós csatornáért felel, melyek film, gyermek és ismeretterjesztő témakörökben sugároznak. 2011 óta az ő felelőssége az összes nem sport tartalmú csatorna 5 nyelvre történő lokalizálása is. Sok éves filmkiválasztási tapasztalata segíti majd a véleményformálásban.

Kálmán István (1968) operatőr, búvároktató
1997-óta az Objektív Stúdió Kft. operatőre, vágója majd későbbiekben vezetője.
Több játékfilmet készített. Vágóként több nemzetközi forgalmazásra kerülő (külföldi gyártású) természetfilm utómunkája az ő nevéhez fűződik.
2004-óta vesz részt a (forgató) operatőri képzésben, képalkotást tanít.
Búvároktatói minősítését 14 éve szerezte meg.
www.objektivstudio.hu

Eox