XII. Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokság

Válogató verseny világbajnokságokra

A Búvár Világszövetség, a CMAS, amelynek e versenyt rendező Magyar Búvár Szakszövetség is tagja, 1985 óta rendez 2-3 évente Víz alatti Fotó Világbajnokságokat. Mivel a CMAS-nak több mint 130 tagszervezete van a világon, jobbára nemzeti búvár szövetségek, ezekre a világversenyekre 5 földrészről 40-50 kiváló búvárfotós szokott összejönni. Az MBSZ nevezése révén jó néhányszor magyar búvárfotósok is részt vettek e világversenyeken és szép sikereket értek el, elég ha csak Dombovári Tibor 1992-es kubai és 2000-es egyiptomi, illetve Gulyás Zsolt 2002-es franciaországi világbajnoki ezüstérmét említjük. (Ezekről részletesebben e portálon a „A pályázat története” alatt olvashatnak.) Nem véletlen tehát, hogy a XII.BOB pályázati kiírásának 8. pontjában a következőket olvassuk: „A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2014-ben Hollandiában megrendezésre kerülő 15. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra, valamint a 2015-ben megrendezésre kerülő 3. CMAS Víz alatti Videó Világbajnokságra.”

Ez utóbbi hír az igazi újdonság, ugyanis a búvárfilmesek számára csak 2010-ben rendezték meg az első világbajnokságot Fuerteventura-szigetnél Spanyolországban. Mivel itt is, mint a fotós világbajnokságoknál kétéves ismétlődési időket terveztek, 2012-ben lett volna Dél-Olaszországban a 2. Videós VB, de valamiért elmaradt. Így hát 2015-ben számítunk a következő megrendezésére. Jó lenne, ha ezen már magyar búvárfilmes is „rajthoz úszhatna” a siker reményében. Amint a fotós versenyek, úgy a videósok is „shoot out”, éleslövészet jellegűek, azaz két versenynap alatt a helyszínen kell a képeket, és most már a kisfilmet is elkészíteni. Ennek technikai feltételeit különösen a videósoknál volt nehéz összehozni, nyilván ezért a késői és bukdácsolós indulás.

E versenyek lefolyása úgy alakul, hogy az érkezési napon este igazítják el a résztvevőket, az első napon két ismerkedő merülés van a verseny területen, a második és harmadik napon van a négy versenymerülés, a negyediken a zsűri dolgozik és este van a gálavacsora majd díjátadás, az ötödiken pedig hazautazás. A fotósoknak sem volt könnyű a négy, legfeljebb másfél órás merülésen öt kategóriában összehozni versenyképes képeiket, azokat kidolgozni, kiválogatni és a zsűri elé juttatni, de a videósoknak még nehezebb feladata van. A verseny két napja alatt, saját felszerelésükkel kell egy olyan komplett kisfilmet elkészíteni, amilyen a XII. BOB „F” kategóriájában elő van írva. Reméljük, hogy a jövőben szerepel majd versenyképes magyar búvárfilmes is a világbajnokságokon.

Akit közelebbről érdekel a búvárfotós és búvárfilmes világversenyek rövid története, az alábbi címen elolvashatja. Az oldal alján a fotós és videós versenyszabályzatok is megtalálhatók. http://www.cmas.org/visual/about-2012032620

Eox